Ich folge dir gleichfals

Ich folge dir gleichfals

In de periode voor Pasen worden ieder jaar overal te wereld de beroemde “Passionen” van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Er is de monumentale Mattheüspassie (waarvoor je maar liefst twee koren en twee orkesten moet hebben om ze te kunnen uitvoeren), en de iets kortere Johannespassie (waarvoor 1 koor en orkest volstaat).

De Johannes-Passion (BWV 245) werd geschreven in 1724 en vertelt het passieverhaal – het lijden en sterven van Jezus – naar het Evangelie volgens Johannes.

Crucifix du Maestro della croce di Cortina (1280-1290), Palazzo Vecchio, Firenze

De eerste keer dat ik dit werk mee mocht uitvoeren was als bas in het koor. Ik luisterde toen vol bewondering naar de twee fluitisten die de sopraan in aria nr 9 “Ich folge dir gleichfals” (“Ik volg U eveneens”) in canon letterlijk op de voet volgen, er omheen cirkelen, haar vergezellen met vreugdevolle tonen, haar aansporen, bijsturen en haar niet verlaten.

Enkele jaren later zat ik (met trillende en zwetende handen) voor de eerste keer mee als fluitist in het orkest om samen met mijn toenmalige leraar de machtige fluit-solopartij vorm te geven. Wat een ongelooflijke ervaring.

En elk jaar luister ik de week voor Pasen naar deze aria, en speel ik hem toch nog maar een keertje door …

Sopraan: Tinneke Roseboom
Traverso: Emma Zoe Elkinson en Radka Kubinova
.

4 reacties op “Ich folge dir gleichfals”

 1. Prachtig! Heel de Mattheuspassie trouwens. Ik heb al het geluk gehad om ze helemaal live te beleven met groot orkest en groot koor

  Like

  • Kathleen, deze aria is uit de Johannespassie, maar ook in de Mattheuspassie zitten mooie aria’s met fluit. Denk maar aan “Aus Liebe”… Het is steeds een eer deze muziek als fluitist te mogen spelen.

   Like

 2. Echt één van mijn lievelingsstukken, prachtig! De Johannespassie in zijn geheel is gewoon schitterend. De noten passen ook zo goed bij de tekst. Bach scoort altijd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: